Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Malin Rönnblom står framför ett grönt landskap.

Malin Rönnblom forskar om makt och politik och ägnar sig gärna åt körsång och squash på fritiden.

NYHET

Malin Rönnblom ny krönikör i Curie

Hon skriver om allt från dagspolitik till akademins styrning och villkor. Malin Rönnblom forskar om makt och politik vid Umeå och Karlstads universitet och disputerade på en avhandling om kvinnors organisering i glesbygd. På sin lediga tid sjunger hon i kör och spelar squash.

Vad forskar du om?
Makt och politik. Mer specifikt studerar jag politikens innehåll och organisering i en tid där denna till stora delar marknadiserats, och jag har ett särskilt intresse för jämställdhetspolitik, regionalpolitik och tillväxtpolitik, men även för akademins politiska dimensioner.

Hur blev du intresserad av ämnet?
I min avhandling studerade jag kvinnors organisering i glesbygd. Det som var tänkt som en studie av just kvinnorörelse blev i stora delar en studie av den etablerade politikens villkor med särskilt fokus på betydelser av kön och andra maktrelationer – inklusive maktrelationen stad – land. Sedan dess har maktanalyser av den etablerade politiken varit i fokus för min forskning.

Vad gör du helst när du är ledig?
Sjunger i kör. Spelar squash.

Vad läste du senast?
Siri Hustvedts bok Den lysande världen.

Vad tänker du skriva om?
Allt från dagspolitik till akademins styrning och villkor.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att få möjlighet att vara med i ett samtal om akademins möjligheter att vara en kritisk röst i ett allt mer avpolitiserat samhälle.

Läs krönikor av Malin Rönnlund i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 7 maj 2024

För många tänkare hänger förståelsen av det teoretiska och det praktiska ihop. Därför är den svenska uppdelningen av filosofiutbildningen i två separata program befängd, skriver Ul...

Nyhet 6 maj 2024

Siv Engelmark

Efter att i flera år utvecklat modeller för väderprognoser på SMHI i Norrköping flyttade forskaren Lisa Bengtsson för sju år sedan till myndighetens motsvarighet i Boulder i USA. ...

Nyhet 9 april 2024

Ulrika Ernström

Han kämpar för världens förbisedda svampar. Mykologen Henrik Nilsson undviker medvetet högrankade tidskrifter, men är en av världens mest citerade forskare. Och han har ett tydligt...