Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Anne L’Huillier i talarstolen under Nobelfesten 2023.

Anne L’Huillier – Nobelpristagare i fysik 2023 – är en av de forskare som haft finansiering från ERC: Foto: Nobel Prize Outreach/Clément Morin .

debatt

Säkra finansieringen för den fria forskningen i EU

EU minskar budgeten för ramprogrammet för forskning och innovation med över två miljarder euro. I förhandlingarna inför nästa ramprogram måste våra nyvalda EU-parlamentariker verkar för de stora satsningar som krävs för att EU ska förbli världsledande inom forskning, skriver Sveriges unga akademi.

Forskningsfinansieringen i EU-länderna halkar efter enligt 2023 års OECD-rapport Länk till annan webbplats.. Samtidigt ökar Kina och USA takten i sina investeringar på forskning. Med denna trend riskerar avståndet mellan EU och de två stora forskningsnationerna att växa ytterligare.

Inte nog med det. I februari 2024 beslutade Europeiska rådet att minska ramprogrammet för forskning och innovation med över två miljarder euro. Det motsvarar en hel årsbudget för Europeiska forskningsrådet (ERC).

Det är hög tid att agera. Under den kommande mandatperioden ska våra nyvalda EU-parlamentariker besluta om nästa ramprogram, som ska gälla från 2028 till 2035. Sverige behöver vara en ledande part i processen att utforma nästa ramprogram och verka för långsiktighet, internationalisering och frihet i den europeiska forskningspolitiken.

Det motsvarar en hel årsbudget för Europeiska forskningsrådet (ERC).

Spetsforskning är internationell, med täta samarbeten över nationsgränser. Många av EU-länderna är dessutom jämförelsevis små, vilket betyder att de måste arbeta tillsammans för att avgörande insatser för forskning ska bli verklighet.

Ramprogrammet bidrar till internationell meritering och rörlighet, samtidigt som det etablerar EU som en attraktiv region för världens främsta och mest lovande forskare. Därtill kan de forskningsmedel som ERC fördelar vara avgörande för en enskild forskarkarriär. Storleken, tidsperspektivet och graden av frihet gör det möjligt för forskare att ta risker och studera frågor och problem som annars aldrig hade blivit undersökta.

Dessutom ger det resultat. Bland de forskare som har erhållit ERC:s forskningsmedel finns inte mindre än 14 Nobelpristagare. Stöd till banbrytande frågeställningar initierade av forskare bidrar till att bygga excellenta forskningsmiljöer som levererar ny och viktig kunskap till mänskligheten.

Bland de forskare som har erhållit ERC:s forskningsmedel finns inte mindre än 14 Nobelpristagare.

Satsningar på forskning i allmänhet, och på banbrytande, nyfikenhetsdriven forskning i synnerhet, är oerhört viktiga. Fri forskning förbereder samhället för framtiden. Bland de forskare som får stöd genom EU:s program för vetenskaplig spetskompetens utförs forskning som i dag kan vara svår att värdera, men som i morgon kan få en enorm betydelse för samhället.

Ett exempel är Uğur Şahin, vars ERC-stöttade forskning bidrog till utvecklingen av det covidvaccin som flera år senare räddade världen. Ett annat är Lunds universitets Anne L’Huillier – finansierad av ERC och Nobelpristagare i fysik 2023 – vars grundforskning om ljuspulser nu börjar användas inom teknikindustrin för att bygga snabbare datorer.

När Sveriges nya kull av EU-parlamentariker intar bänkraderna i Bryssel ser vi gärna att de driver på för att öka EU:s budget till högkvalitativ vetenskap.

I förhandlingarna inför nästa ramprogram för forskning och innovation får man inte nagga på resurserna till ERC, och fri forskning ska lyftas fram som en förutsättning för Europas framtida konkurrenskraft. Samtidigt måste hela kakan växa. Stora satsningar krävs för att EU ska förbli en världsledande region inom forskning.

För Sveriges unga akademi:
Sofia Lodén, ordförande
Janina Seubert, ledamot
Andreas Nord, ledamot

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och X. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Nyhet 12 juni 2024

Charlie Olofsson

Det har gått ett år sedan regeringen drog in det riktade anslaget till utvecklingsforskningen. Många forskare upplever att det har blivit svårare att få finansiering på grund av de...

Nyhet 3 juni 2024

Charlie Olofsson

Deras kompetens behövs på den svenska arbetsmarknaden − internationella doktorander och postdoktorer som forskar i Sverige. Forskarna vill stanna och är öppna för jobben inom indus...

Nyhet 29 maj 2024

Carina Järvenhag

Omkring 40 procent av de svenska väljarna röstar annorlunda i EU-valet än i riksdagsvalet. – Det beror bland annat på att sakfrågorna blir viktigare i EU-valet och att det finns e...